Endoskopi mide rahatsızlıklarına teşhis koymak için yapılan bir çeşit görüntüleme sistemidir. Endoskopi yapılırken hastalara narkoz verilir ve hasta açı hissetmez.
Endoskopi tutulurken, endoskopun ucunun ağız ardına farenkse değmesi öğürtü yaratır. Bundan sonra yemek borusunu geçip mideye doğru ilerlerken verdiğimiz hava çünkü yemek borusu ve mide kapalıdır biz hava vererel onu açıp duvarlarını görüyoruz. Bu gerilme hareketi havayla birlikte hastada huzursuzluk yaratabilir, nasılki dışkılama hissimiz geldiğinde yada karnımızda gaz olduğunda dışarı atmadan önce geğirerek bir gerginlik hissediyorsak bizim endoskopi sırasında verdiğimiz havada benzer bir gerginliğe neden olur.
Bu genellikle tahammül edile bilecek birşeydir. Endoskopi esnasında ülser gördüğümüzde, özellikle midede gördüğümüz ülserlere tam tanı koymak için, kanser verya asite bağlı ülser ayırımını yapmak için parça alıyoruz. Parça alma sırasında hasta hiçbir açı duymaz çünkü midenin yada bağırsakların duvarındaki yapı gerilmeye hassastır, eğer bir balon gibi hava verilip şişirilirse gerginlik ağrısı duyar bunu keserseniz yine ağrı duyar ama yüzeyindeki örtüyü tamamen bir yumurta kabuğunu soyar gibi soyarsanız hiçbir ağrı duymaz.